default female profile picture
Dr. Fejérdy Zsófia
iskolaorvos

Telefon: 06-1-375-1884
Rendelési idő: Hétfő délelőtt
Konzultáció: Előzetesen egyeztetett időpontban
E-mail:
iskolaegeszsegugy@budavari.edu.hu

default female profile picture
Varga Andrea
védőnő

Telefon: 06-20-256-9815
Rendelési idő: Hétfő és páros hét csütörtök - délelőtt
E-mail: andivargaa@gmail.com

Orvosi és védőnői tevékenységek az iskolában

  • Kampányoltások:

6. osztályban:

  • dTap kötelező védőoltásban részesülnek. A védőoltás a diftéria (torokgyík), tetanusz (merevgörcs) és a pertusszisz (szamárköhögés) megbetegedése ellen véd.
  • MMR kötelező védőoltásban részesülnek. A védőoltás a kanyaró (morbilli), mumpsz (parotitis) és a rózsahimlő (rubeola) fertőző betegségek elleni védelmet biztosítja.

7. osztályban:

  • Hepatitis B (májgyulladás) elleni kötelező védőoltásban részesülnek. Az immunizálás 2 részoltásból áll, ami 6 hónapos különbséggel kerül beadásra. Az oltás alól az mentesül, aki már részesült az oltásban, és ezt oltási könyv bemutatásával igazolni tudja.
  • HPV (human papillóma vírus) elleni, önkéntes, térítésmentes védőoltás. A HPV szerepe a méhnyakrák kialakulásában ma már egyértelműen igazolt. Számos kérdés és válasz található a megbetegedéssel és a védőoltással kapcsolatban az antsz.hu oldalon.

A 12 életévüket betöltött gyermekek szülei, iskolai kampányoltás keretében HPV oltást igényelhetnek gyermeküknek. Az oltás 2 részoltásból áll.

Az oltások ütemezése az Országos Epidemiológiai Központ utasítása alapján történik. Az oltás pontos idejéről és az oltáshoz kapcsolódó tudnivalókról minden esetben, írásban, előzetesen, részletes tájékoztatást küldünk.

  • Szűrővizsgálatok:

Vizsgálatok célja az átlagostól eltérő fejlődés, és a kóros elváltozások korai észlelése. Minden tanévben valamennyi tanuló vizsgálaton esik át. Ennek menetét jogszabály rögzíti.

  • A vizsgálatok az általános belgyógyászati vizsgálaton túl, súly- és magasság mérésre, vérnyomásmérése, a látás és hallás vizsgálatára, a pajzsmirigy tapintásos vizsgálatára, és ortopédiai vizsgálatra terjednek ki.
  • A vizsgálatok eredményéről a szülők írásos értesítést kapnak.
  • Amennyiben a szűrés folyamán felmerül valamilyen elváltozás gyanúja, az értesítésben szerepel a vizsgálati javaslat. Kérjük, hogy a tanuló, a vizsgálati eredményt az iskolaorvosi rendelőben mutassa be. Fénymásolatot is elfogadunk.
  • Negyedévente tisztasági szűrések is történnek. Fejtetvesség esetén a szülőket írásban értesítjük a szükséges teendőkről.

A védőnő szakmai tevékenységét önállóan látja el, az iskolaorvossal szorosan együttműködve. Szűrővizsgálatokat szervez és végez, védőoltásokat készít elő. Egészségnevelő és más az egészségvédelemhez kapcsolódó előadásokat tart, az iskola felkérésére.

A védőnői munkáról rendelkező jogszabályok:

Az orvosi rendelő ajtaja nyitott mind a tanulók, mind a szülők előtt, kérdéseikkel bátran fordulhatnak hozzánk! 🙂

Copyright ©2024 Budavári Általános Iskola. Education Zone | Developed By Rara Themes. Powered by WordPress.