"Székelyföld kincsei - Sóvidék csodái"

Budavári Általános Iskola

Utazás időpontja: 2023.05.02-05.

Pályázati azonosító: HAT-KP-1-2022/1-000577

Létszám: 27 (25 diák + 2 kísérőtanár)

1. nap: 2023.05.02., kedd

Kora reggeli indulás után a határt Ártándnál léptük át. Első megállónk a Király-hágón volt, ahonnan káprázatos panoráma nyílt Erdélyországra. A Király-hágó elnevezéséről Tari-Kardos Krisztián mesélt nekünk.


Ezt követően hamarosan Kalotaszegre értünk, ahol Kedves Zoli tartott kiselőadást a bánffyhunyadi református templomról, majd Kőrösfőn Tüske Alíz kiselőadása után Károly Károly tiszteletes úr érdekességeket mesélt nekünk az ottani templomépület megtekintése közben. Visszafelé sétálva megálltunk Vasvári Pál kopjafája előtt, majd folytattuk utunkat Gernyeszegre, ahol a Teleki-kastélyhoz sétáltunk át.2. nap: 2023.05.03., szerda

Reggeli után Szovátára utaztunk, ahol megismerkedtünk a Böjte Csaba nevével fémjelzett, Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott és a nehéz sorsú gyerekeknek otthont, családot adó Szent József Gyermekvédelmi Központtal. Megismerkedtünk az alapítvány működésével, tanulságos beszélgetést folytattunk az árvaházi nevelőkkel, majd átadtuk adományainkat.Ez után a Medve-tó felé tartottunk, meghallgattuk Bognár Réka kiselőadását a tóról, majd idegenvezetőnk útmutatása mellett elsétáltunk a tó iszapos részéhez, ahol az iszap gyógyító hatásait is kipróbálhattuk. A tanösvényen lehetőségünk megvizsgáltuk a Mogyorós-, Vörös-, illetve Zöld tavakat is. A város vakoknak készült térképén kerestük meg a helyszíneket, és Csapó Dorka mesélt nekünk Szováta város történetéről is, melyet idegenvezetőnk is kiegészített. A Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan közös fotót készítettünk Petőfi mellszobrával.

Utunkat Parajdon folytattuk, ahol a sóbányát keressük fel. Megvizsgáltuk a sóképződményeket, megtekintettük a templomot, múzeumot, játszottunk a játszótéren. Pintér Hanna kiselőadása szólt Parajd történetéről, és Máté Hédi a sóbányászatról mesélt nekünk.Ezt követően Korondra utazunk, ahol meglátogattunk egy hagyományos módon dolgozó sóvágó műhelyt, megismertük a parajdi só felhasználásának módjait, megnéztük hogyan készül egy sólámpa, és kipróbáltuk a sónyalókát is.A központba érve végigjártuk a bazársort, szuvenírt vásároltunk, ismerkedtünk a korondi fazekassággal, megtekintettük a helyi Petőfi emlékszobrot is. Utunkat folytattuk Farkaslakára. Útközben Nánási Zoli érdekes előadásából ismertük meg Tamási Áron életét. Az író sírjánál megemlékeztünk és koszorút helyeztünk el, a Trianon emlékművénél, a trianoni szerződés aláírására emlékezünk. Estefelé érkeztünk meg szállásunkra Székelyszentlélekre, ahol egy finom vacsora után körbesétáltuk a falut is, távolról megtekintettük a Jézus szíve kilátót is, beszélgettük a falu lakóival.3. nap: 2023.05.04., csütörtökEsős időre ébredtünk, ez az egész napi programunkat erősen befolyásolta is. Így megcseréltük a napi programok sorrendjét: először Csíksomlyóra indultunk, útközben megkóstoltunk többféle borvizet és Szentegyházán a helyi asszonyok által sütött kürtőskalácsot falatoztuk. Csíksomlyón szerencsénk lett az idővel, így a kegyhely mellett a Barátok feredőjéhez is el tudunk sétálni, de sajnos a Kis-Somlyót nem mászhattuk meg, mert nagy volt a sár. Tolnai Zorka és Gálbory Jázmin ismertette számunkra a kegyhely történetét, az itt történt csodákat, Fülöp Milán pedig a Barátok feredőjéről, a helyi forrásvizekről tartott előadást.
Innen Székelyudvarhely felé vettük utunkat. A buszút során idegenvezetőnk megismertetett a helyi mezőgazdaság jellegzetességeivel, a nyelvjárási különbségekkel, a táj néprajzi értékeivel. Csapó Kata a Szent Anna tó mondáját elevenítette fel a számunkra, Németvölgyi Donát pedig a Madarasi-Hargita természeti adottságait, kialakulását mutatta be. Barabás Nóra a székelységről tanultakat idézte fel egy rövid előadással.Udvarhelyre érve ismét esni kezdett, de azért idegenvezetőnk segítségével végigjártuk a város főbb nevezetességeit, a Vasszékelyt, Orbán Balázs szobrát, a turulmadaras millenniumi emlékművet és a történelmi szoborparkot, illetve a helyi iskolák működéséről tudtunk meg többet. Ambrus Emma a város történetéről tartott előadást.


Következő állomásunk Szejkefürdő volt, itt koszorút helyeztünk el Orbán Balázs sírjánál, és érdekes tárlatvezetést hallgattunk az Orbán Balázs munkásságát bemutató kis múzeumban. Belepillanthattunk az életéről szóló kisfilmbe is.Innen átsétáltunk a Mini Erdély parkba, felfedeztük a nevezetes épületeket a kicsinyített mások közt, sőt, a székely népmesékkel is megismerkedhettünk rajzfilm formájában. A séta végén megkóstoltuk itt is a borvizet.

4. nap: 2023.05.05., péntek

Bőséges reggeli után Fehéregyházára indultunk, itt koszorút helyeztünk el Petőfi feltételezett elestének helyszínén. Sárosi Szonja segített feleleveníteni a Petőfi halálával kapcsolatos kutatások eredményeit. Segesváron már várt bennünket helyi idegenvezetőnk, aki körbe kalauzolt bennünket a várban. Megtekintettük a régi épületeket, az óratornyot, hasonlóságokat kerestünk a budavári épületekkel. Petőfi Sándor szobránál itt is emlékszalagot helyeztünk el, valamint Várszegi Ármin kiselőadást tartott Segesvár történetéről.


Ezzel kirándulásunk végére értünk, már csak a hosszas hazautazás várt ránk.

Copyright ©2024 Budavári Általános Iskola. Education Zone | Developed By Rara Themes. Powered by WordPress.